Veganist – 100% plantaardig
Overstappen naar (meer) plantaardig?
Als gediplomeerd Plantaardig voedingsdeskundige kan ik je daarbij begeleiden. Gezond, verantwoord en rekening houdend met jouw levensstijl.
Missie: zo veel mogelijk mensen begeleiden naar een gezonde 100% plantaardige levensstijl.
Onderstaand vind je informatie om de overstap zelf verantwoord te doen;
én blijvend.
Ga naar de contactpagina voor verder advies of ondersteuning.
Whois
Goede dag!
Mijn naam is Eveline Kubbenga. Ik ben een overtuigd veganist.
Lekker en bewust eten maakt mijn leven bijzonder. Graag wil ik dat met je delen.
Van alleseter via pescotariër naar planteneter
Sinds medio 2008 eet ik geen vlees meer. Het kostte me weinig moeite. In plaats van vlees at ik meer eieren, vis en kaas. Negen jaar later bekeek ik de documentaire ‘What The Health’. Toen ik daarin hoorde hoe ongezond het eten van een ei is, was ik in één keer om; nooit meer dierlijk voedsel!
Overstap naar 100% plantaardig
Je zou zeggen dat de abrupte overschakeling een eitje zou zijn. Niets was minder waar. Allereerst miste ik mijn kaas. De plantaardige alternatieven smaakten naar plastic. Het was als het roken van een sigaret zonder nicotine. Later begreep ik dat dit kwam door de zogenaamde caseïneverslaving. Caseïne zit in dierlijke melk en kan niet nagemaakt worden. Het duurt ongeveer 2 tot 3 maanden voordat je niet meer naar deze caseïne smacht. Tegenwoordig maak ik een enkele keer wel een tosti kaas: een plak plantaardige kaas met daarover gestrooid edelgistvlokken.
Edelgistvlokken
Edelgistvlokken zijn geweldig gezond en hebben een kaassmaak. Op de Informatie-pagina vind je een recept om zelf je eigen smaakvolle kaas te maken. Vooral voor ovengerechten uitermate geschikt.
Sociale interacties
In Nederland kiest maar 0,4 procent van de bevolking voor een volledig plantaardig dieet. Het mag dan niet verbazen dat een plantaardige levensstijl wisselende reacties opwekt.
Negatieve reacties
Een sociaal struikelblok waren de vervelende reacties over wat ik aan het eten was en waarom. De eetlust van mijn kikkererwtensalade werd vergald door zogenaamd belangstellende vragen. Zodra ik iets antwoordde kreeg ik dan reacties als ‘oh, dat is toch helemaal niet gezond?’, ‘dat is gevaarlijk want dan krijg je toch niet genoeg eiwitten, vitamines, calcium, etc. binnen?’, ‘laatst was iemand veroordeeld omdat zij haar baby alleen veganistisch eten gegeven had’. Eerlijk gezegd zat ik helemaal niet op deze weinig wetenschappelijk gefundeerde reacties te wachten. Tegenwoordig ga ik met mijn kikkererwtensalade apart zitten. En dan kijk ik wel wie aanschuift.
Positieve reacties
Aan de andere kant heb ik ook veel positieve reacties gehad. Vooral in Spanje waren de reacties altijd positief. De chef-koks in de betere Nederlandse restaurants vonden het heerlijk om veganistische hapjes en maaltijden te bereiden. De jaloerse blikken van mijn tafelgenoten voelden steevast als de kers op de slagroomtaart.
Plantaardige gezondheidscoach
Volwaardige plantaardige voeding hoort bij een gezonde levensstijl. Maar een gezonde levensstijl houdt niet op bij wat je eet. Goed in je vel zitten betekent ook lichaamsbeweging en het onderhouden van prettige relaties. Als gecertificeerd basiscoach zal ik je zeker kunnen ondersteunen naar die tevredenstellende en gezonde levensstijl. Zie voor verdere informatie mijn website www.evelinekubbenga.nl. Door deze insteek ben ik dan ook meer een ‘plantaardige gezondheidscoach’ dan een ‘plantaardige voedingsdeskundige’.
Overdracht kennis en kunde
Met alle liefde draag ik mijn kennis en kunde over voor wie serieus over willen stappen naar een 100% plantaardig dieet.
Makkelijk is het niet. De energie en het welbevinden die je voor de moeite terugkrijgt echter onbetaalbaar.
Uit & Thuis
Uit eten gaan; een hele uitdaging
Gelukkig komen er steeds meer vegan restaurants; of worden vegan opties aangeboden. Op HappyCow kun je makkelijk een geschikte locatie uitzoeken.
Bij bijvoorbeeld een netwerkbijeenkomst of cursus meld ik de organisator dat ik vegan ben. Soms bel ik zelf even de chef-kok. Zo kreeg ik bij de Jopenkerk in Haarlem een heerlijk vegan diner geserveerd. Hierbij de foto van het voorgerecht.
Thuis koken; ken de kneepjes
In het begin is zelf thuis koken een hele uitdaging. De start is een grote plastic tas om alle niet 100% plantaardige producten in te doen. Die kun je aan buren geven. Wat niet donatiewaardig is, gooi je weg. Dan maak je een boodschappenlijst voor een nieuwe 100% plantaardige voorraad. Fijn is het dat er steeds meer vegan samengestelde maaltijden of pakketten online te bestellen zijn. Als je een druk werkzaam leven hebt, is een maaltijdbox een uitkomst. Die van EkoMenu is een aanrader als je plantaardig met biologisch wilt combineren.
Boodschappen doen
Zelf scharrel ik online via AH mijn vegan ingrediënten bij elkaar. Via de app op mijn mobieltje heb ik dan gelijk de boodschappenlijst. Vooral de AH-groentenpakketten zijn een uitkomst. Vaak staat er een suggestie voor een vegan-variant erop. Maar als er ‘gehakt’ toegevoegd moet worden, neem ik een plantaardige ‘gehakt’-variant. Tip! Braad plantaardige vleesvervangers niet aan, maar voeg ze als laatste aan de saus toe. Zo blijft het ‘vlees’ lekker sappig.